Everlyne med tvillingarna Blaise Lokadokoi och Vincent Ereng. Foto: © Dan Lepp

Everlyne med tvillingarna Blaise Lokadokoi och Vincent Ereng som är ett år och sju månader. Foto: © Dan Lepp.

En av alla de fantastiska starka mammor som vi vill hylla och uppmärksamma den här veckan är Everlyne Ewo, 20 år. Hon har tre barn och bor i en by utanför Lodwar i nordvästra Kenya. Huset där familjen bor har hon byggt på egen hand. Everlyne fick sitt första barn, en dotter, när hon bara var 16 år. När Everlyne blev gravid tvingades hon sluta skolan, men hennes dröm är att få avsluta sin utbildning.

I april träffade Jenny Strömstedt Everlyne på en resa tillsammans med skribenterna Clara Lidström och Malin Wollin. Tack vare stöd från UNICEF är alla Everlynes barn vaccinerade och födda på det UNICEF-stödda sjukhuset i Lodwar. Everlyne vet också vikten av att gå till hälsostationen om något av barnen blir sjukt, och hon kommer att kämpa för att alla hennes barn ska få gå i skolan.

För att stötta mammor som Everlyne, har Jenny, Clara och Malin med flera bestämt sig för att de ska ge bort sin mors dag och önskar sig därför inget annat än ett morsdagpaket från UNICEFs gåvoshop. De uppmanar nu andra mammor att #gebortmorsdag för att utsatta mammor runt om i världen ska kunna ge sina barn en tryggare start i livet.

Morsdagpaket 2016_Rodolphe2

Morsdagpaketet innehåller vaccin som ger ett barn fullgott skydd mot mässling och polio, ett myggnät som skyddar mot till exempel malaria, nötkräm som kan rädda ett undernärt barns liv, vätskeersättning mot uttorkning och vattenreningstabletter som renar smutsigt vatten och gör det säkert att dricka. Foto: Rodolphe Foucher.

– Det är det finaste som finns att firas på mors dag. Jag blir glad för varenda teckning. Men i år skulle jag vilja ge bort all omtanke och alla presenter till de mammor ute i världen som befinner sig på flykt, som lever i fattigdom och inte kan ge sina barn mat för dagen, i områden drabbade av torka eller konflikt, säger Jenny Strömstedt.

Du kan läsa mer om Jennys möte med Everlyne i Expressen. Även Clara Lidström har bloggat om sin resa till Kenya och mammorna hon mötte där.

Vill du som mamma hänga på Jennys, Claras och Malins initiativ?

Önska dig ett morsdagpaket och dela bilden på Everlyne eller morsdagpaketet i dina sociala medier. Berätta att du i år vill #gebortmorsdag för att utsatta mammor runt om i världen ska kunna ge sina barn en bättre start i livet.

I gåvoshopen hittar du den perfekta morsdagpresenten för att hylla en mamma i din närhet, och samtidigt stötta mammor som Everlyne över hela världen.


Gå till källa
Author: UNICEF Sverige